przepisy (thc+cbd)

Nalewka „Green dragon”

15-20 gram(SMALL) 20-25 gram(MEDIUM) 25-35 gram+(BIG)

PONIŻSZY TEKST MA CHARAKTER INFORMACYJNY, NIE MA NIKOGO NA CELU NAMAWIAĆ DO SPOŻYWANIA SUBSTANCJI PSYCHOAKTYWNYCH. KONTENT JAK I CAŁA STRONA SKIEROWANA JEST DO OSÓB PEŁNOLETNICH.

TEKST SKIEROWANY DO OSÓB KTÓRE POSIADAJĄ ZEZWOLENIE NA PRZETWARZANIE KONOPI WŁÓKNISTYCH.

CZAS WYKONANIA: 40 m -1,5 h

CENA CAŁKOWITA(ZE SKŁADNIKAMI): 15-45 zł – głównie ze względu na cenę spirytusu.

SKŁADNIKI:

  • 200 ml spirytusu(etanol) na każde użyte 40 gram suszu
  • Susz zdekarboksylowany lub nie

PRZYGOTOWAĆ: piekarnik, garnek duży, garnek mały lub miska albo słoik, sitko lub gaza, opcjonalnie lejek.

Przepis powinien być skuteczny przy użyciu każdego materiału konopi przemysłowej, należy się upewnić że nasz susz jest przeznaczony do spożycia np. na herbatę i dobrze jakby miał certyfikat ekologicznej uprawy, poniżej przetestowane sprawdzone 3 strony, jedna z suszem zdekarboksylowanym(omijamy wtedy proces dekarboksylacji), pozostałe z surowym(bardzo tani):

Krok 1: Zważ materiał, każda waga kuchenna powinna poradzić sobie ze swoją dokładnością by podać dobry wynik, jeśli nie masz wagi możesz to zrobić odpowiednią proporcją w stosunku do zamówionego opakowania.

DEKARBOKSYLACJA(ten krok pomijamy jeśli masz już zdekarboksylowany susz): Susz zawijamy w folie aluminiową, rozkładamy równo, niezbyt ciasno w piekarniku, należy pamiętać że temperatury w piekarniku się wahają co spowoduje że proces będzie mniej wydajny, czekamy aż piekarnik osiągnie ustawioną temperaturę i wstawiamy susz na 8 minut w temperaturze 135-140 stopni. Po wyciągnięciu z piekarnika zostawiamy w folii na około 10 minut na ostygnięcie.

Źródło: https://wayofleaf.com/education/decarboxylation

Krok 2: Wygotuj materiał w wodzie, pół litra na 20 gram suszu wystarczy, gotujemy aby pozbyć się gorzkiego smaku, należy to robić przez około 5 minut od momentu wrzenia, następnie wodę wylewamy do zlewu(lub pijemy jak ktoś lubi mocną herbatę konopną) a susz wrzucamy z powrotem do garnka.

Krok 3: Wyciskamy wodę pozostałą w suszu by było jej jak najmniej i zalewamy susz spirytusem. Prawdopodobnie spirytus nie przykryje do końca suszu.

Krok 4: Kilka razy energicznie potrząsamy lub mieszamy nasz susz zalany spirytusem, następnie przeprowadzamy kąpiel wodną(NIE ROBIMY TEGO NA KUCHENCE GAZOWEJ, SPIRYTUS PARUJE W NIŻSZEJ TEMPERATURZE NIŻ WODA A JEGO OPARY SĄ ŁATWOPALNE), polecamy po prostu wlać wrzątek do większego naczynia tak żeby woda sięgała do tego samego poziomu co susz w naczyniu z nalewką, następnie do tego naczynia z wrzątkiem wkładamy naszą butelkę, miskę, słoik lub garnek z macerującym się wywarem, zostawiamy na 10 minut, po ich minięciu dokładnie mieszany, powtarzamy operację jeszcze 2 razy wymieniając wrzątek w większym garnku, przed ostatnim wygrzaniem dolewamy wody do macerującej się nalewki w taki sposób by ciecz wystawała centymetr ponad zanurzony w niej susz, pamiętamy o mieszaniu. Całą operację robimy z dala od ognia.

Krok 5: Przesączmy otrzymany roztwór przez sitko lub gazę.

Krok 6: Zalewamy pozostały susz wodą, w takiej samej proporcji co spirytusem, dokładnie mieszamy, możemy raz podgrzać w kąpieli wodnej.

Krok 7: Ponownie przesączamy o otrzymujemy nalewkę o zawartości około 40-50% procent czystego alkoholu oraz od 0.6 do 1 mg thc i 20-30 mg cbd na każdy użyty gram suszu.

Jeżeli użyliśmy 40 gram suszu, wyjdzie nam około 400-500 ml nalewki. Można ją przechowywać nawet rok, zawiera około 80 dawek cbd. Bądźcie ostrożni jeżeli chcecie pić ją jak wódkę, w połączeniu z alkoholem już 100-150 ml wywoła jakieś efekty psychoaktywne, także wiadomo odradzamy i zalecamy dawkowanie jak przy suplementach cbd.

#cbd #konopie #przepisy #medycznamarihuana #nalewka #konopna #tincture

3 komentarze

    1. Starałem się dodać minimalną ilość spirytusu żeby proporcja kannabinoidów do alkoholu była większa, taka ilość w połączeniu z dodatkowym przepłukaniem na końcu powinna wszystko wyciągnąć, oczywiście można użyć więcej spirytusu łatwiej nam potem będzie cały wywar „wycisnąć z suszu”. W celu poprawy smaku można dodać np. miodu 🙂

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

%d blogerów lubi to: