przepisy (thc+cbd)

Domowa czekolada w kostkach

12-18 gram(SMALL) 18-25 gram (MEDIUM) 25-35+ gram (BIG)

PONIŻSZY TEKST MA CHARAKTER INFORMACYJNY, NIE MA NIKOGO NA CELU NAMAWIAĆ DO SPOŻYWANIA SUBSTANCJI PSYCHOAKTYWNYCH.

TEKST SKIEROWANY DO OSÓB KTÓRE POSIADAJĄ ZEZWOLENIE NA PRZETWARZANIE KONOPI WŁÓKNISTYCH.

CZAS WYKONANIA: 40 m – 1h 10m

CENA CAŁKOWITA(ZE SKŁADNIKAMI): 6-17 zł

SKŁADNIKI:

  • 250 ml mleka UHT 3,2% tłuszczu
  • Susz zdekarboksylowany lub nie – 25 gram suszu CBD
  • Kakao i cukier(2-3 łyżki kakao i 1-2 szklanki cukru)
  • 50 gram masła
  • 150 gram mleka w proszku (dostępne w każdym markecie)

Jeżeli chcemy użyć mniej/więcej suszu zachowujemy proporcję składników w stosunku do podanych wyżej.

PRZYGOTOWAĆ: Kuchenka, garnek, jakaś foremka w której ostygnie czekolada, sitko, mikser(opcjonalnie).

Przepis powinien być skuteczny przy użyciu każdego materiału konopi przemysłowej, należy się upewnić że nasz susz jest przeznaczony do spożycia np. na herbatę i dobrze jakby miał certyfikat ekologicznej uprawy, poniżej przetestowane sprawdzone 2 strony, z suszem zdekarboksylowanym(krócej trzeba gotować, szybciej się robi) lub surowym(bardzo tani):

Krok 1: Zważ materiał, każda waga kuchenna powinna poradzić sobie ze swoją dokładnością by podać dobry wynik, jeśli nie masz wagi możesz to zrobić odpowiednią proporcją w stosunku do zamówionego opakowania.

Krok 2: Wygotuj materiał w wodzie, pół litra na 20 gram suszu wystarczy, gotujemy aby pozbyć się gorzkiego smaku, należy to robić przez około 5 minut od momentu wrzenia, czynność powtarzamy dwukrotnie, następnie wodę wylewamy do zlewu(lub pijemy jak ktoś lubi mocną herbatę konopną) a susz wrzucamy z powrotem do garnka.

Krok 3: Zalej susz mlekiem, 250 ml mleka(szklanka) na 25 gram suszu, można dolać trochę wody by zakryć cały susz, ona i tak się wygotuje, następnie doprowadzamy mleko do wrzenia, dodajemy 50 gram masła i czekamy aż się rozpuści.

Krok 4: Ustawiamy na mały ogień i wkładamy łyżkę lub zasłaniamy garnek, tak żeby mleko nie wykipiało. Z uwagi że dodaliśmy masła musimy częściej mieszać nasze mleko żeby się nie przypaliło, gotujemy w ten sposób przez 45 minut. Jeżeli mamy zdekarboksylowany susz wystarczy 20 minut.

Krok 5: Gdy minie czas gotowania odsączamy sitkiem susz, otrzymane mleko odstawiamy a susz gotujemy w bardzo małej ilości wody(pół szklanki),żeby wycisnąć resztki mleka z suszu (uwaga nie zwiększajcie ilości wody bo czekolada wyjdzie zbyt rzadka), następnie dolewamy ją do mleka ponownie odsączając susz. Wygotowany susz już nie jest nam potrzebny możemy go wyrzucić.

Krok 6: Otrzymane mleko konopne ponownie doprowadzamy do wrzenia i dosypujemy cukier oraz kakao. Jeśli lubisz niesłodką czekoladę, możesz zmniejszyć ilość cukru. Mieszaj do momentu aż powstanie jednorodny, ciemnobrązowy płyn a stanie się to gdy odparuje trochę wody.

Krok 7: Gdy wszystko się ładnie rozpuściło, zdejmujemy z ognia naszą czekoladę i przelewamy do miski.

Krok 8: Dodajemy mleko w proszku, następnie wszystko miksujemy(lub dokładnie mieszamy) aż powstanie jednorodna masa.

Krok 9: Przelewamy do płaskiej foremki i wsadzamy do lodówki. Gdy stężeje możemy ją pokroić na mniejsze kostki.

Otrzymany produkt ma zawartość od 0.4 do 0.8 mg thc i 10-20 mg cbd na każdy użyty gram suszu.

Taką czekoladę można przechowywać około 2-3 dni w temperaturze pokojowej, tydzień w lodówce, pamiętajcie że otrzymany przetwór przeznaczony jest dla pełnoletnich oraz zawiera np. około 60-100 dawek CBD.

#cbd #konopie #przepisy #medycznamarihuana #kakao #konopne #czekolada #makumba #mleko #przetworykonopne

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

%d blogerów lubi to: