przepisy (thc+cbd)

Najlepszy przepis na masło konopne z konopi włóknistych i indyjskich

CBD: 15-20 gram – 20-25 gram – 25-35+ gram

ZWYKŁE: 0.05-0.1 gram – 0.1-0,2 gram – 0,3+ gram

PONIŻSZY TEKST MA CHARAKTER INFORMACYJNY, NIE MA NIKOGO NA CELU NAMAWIAĆ DO SPOŻYWANIA SUBSTANCJI PSYCHOAKTYWNYCH.

TEKST SKIEROWANY DO UŻYTKOWNIKÓW/PACJENTÓW KTÓRZY POSIADAJĄ ZEZWOLENIE NA PRZETWARZANIE KONOPI WŁÓKNISTYCH LUB MIESZKAJĄ W KRAJU GDZIE PRZETWARZANIE KONOPI INDYJSKICH JEST LEGALNE.

Proporcje podane powyżej dla suszu CBD stanowią przykład ilości wykorzystanego suszu na 1 porcję którą należy podzielić na około 40 dawek w celu suplementacji cbd, przyjęto porcja na raz mogłaby wywołać efekty psychoaktywne związane ze śladową ilości thc. Proporcje konopi zwykłych sugerują moc odpowiedniej dawki rekreacyjnej masła w przeliczeniu na wykorzystany susz np. masło z 2 gram to 20 małych dawek lub 6 dużych.

CZAS WYKONANIA: 3 – 3,5h

CENA CAŁKOWITA(ZE SKŁADNIKAMI): 7-20 zł

SKŁADNIKI:

  • 200 gram masła
  • Susz zdekarboksylowany lub nie – maksymalnie 30 gram na 200 gram masła

PRZYGOTOWAĆ: Kuchenka, garnek, sitko, opcjonalnie lejek, coś do mieszania.

Przepis powinien być skuteczny przy użyciu każdego materiału konopi przemysłowej lub indyjskiej, należy się upewnić że nasz susz jest przeznaczony do spożycia np. na herbatę i dobrze jakby miał certyfikat ekologicznej uprawy. Poniżej przetestowane sprawdzone 3 strony, z suszem zdekarboksylowanym(krócej trzeba gotować, szybciej się robi) lub surowym(bardzo tani):

Krok 1: Zważ materiał, każda waga kuchenna powinna poradzić sobie ze swoją dokładnością by podać dobry wynik, jeśli nie masz wagi możesz to zrobić odpowiednią proporcją w stosunku do zamówionego opakowania.

Krok 2(przy konopiach indyjskich pomijamy ten krok): Wygotuj materiał w wodzie, pół litra na 20 gram suszu wystarczy, gotujemy aby pozbyć się gorzkiego smaku, należy to robić przez około 5 minut od momentu wrzenia, następnie wodę wylewamy do zlewu(lub pijemy jak ktoś lubi mocną herbatę konopną) a susz wrzucamy z powrotem do garnka.

Krok 3: Roztapiamy masło w kąpieli wodnej(garnek z masłem wkładamy do większego garnka z wodą i wstawiamy na kuchenkę), jeżeli ktoś woli masło klarowane może je na tym etapie przygotować. Po roztopieniu masła dodajemy susz, jeżeli w garnku jest bardzo gęsto, dolewamy wody która i tak się potem odgotuje, cały czas mieszamy.

Krok 4: Ustawiamy na mały ogień i gotujemy tak żeby się nic się nie przypalało a masło miało temperaturę 95-100 stopni celsjusza. W przypadku konopi indyjskich gotujemy 3-3,5h, w przypadku włóknistych 2h.

Krok 5: Gdy minie minie czas gotowania odsączamy sitkiem susz, otrzymane masło odstawiamy. Na tym etapie kończymy jeżeli użyliśmy konopi indyjskich, jeśli włóknistych to pozostały susz odgotowujemy w bardzo małej ilości wody by wycisnąć z niego resztki masła, następnie dolewamy ją do masło ponownie odsączając susz i mieszamy żeby powstała jednorodna masa, jeśli masło się wytrąca możemy podgrzać masę i odgotować nadmiar wody, po wstawieniu do lodówki gdy ostygnie frakcja wodna powinna się wytrącić.

Na tym etapie jeżeli zastosowaliśmy proporcję składników opisaną na początku przepisu, otrzymujemy:

  • Z konopi indyjskich: Masło 200 gram o zawartości 100-160 mg thc na każdy gram suszu
  • Z konopi włóknistych: Masło (200 gram) o zawartości 10-35 mg thc i 200-700 mg cbd – otrzymany może on stanowić 40 do 120 dawek cbd.

Możemy nim posmarować chleb albo upiec ciastka, co tylko chcemy. Przez proces pieczenia będą małe straty, ważne żeby nie przekroczyć 150 stopni Celsjusza(temperatury ustawiane w piekarniku w stosunku do realnych się wahają o około 10 stopni).

Masło na spokojnie możemy przechowywać w lodówce przez 7-14 dni.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

%d blogerów lubi to: