przepisy (thc+cbd)

Infuzowane drinki/koktajle – uniwersalny poradnik

Jak zrobić dobrego drinka infuzowanego thc/cbd? Możemy przygotować dowolny napój czy też koktajl, co sobie wymarzymy, wystarczy przygotować odpowiednią bazę na podstawię tłuszczu np. mleka lub alkoholu etylowego(spirytus). Istnieje też możliwość zakupienia gotowego produktu zawierającego w sobie olej z konopi a następnie dodanie go do przygotowanego drinka.

  1. Hempshot

W polsce mamy dostępne legalne suplementy diety zawierające olej full spectrum z konopi przemysłowych, co oznacza że mają w sobie cbd i thc w dozwolonych przez prawo ilościach. Hempshoty oferują nam szeroki wybór co do smaku. Wystarczy go po prostu dodać do gotowego koktailu w odpowiedniej ilości. Oczywiście należy pamiętać żeby nie dodawać więcej niż sugeruje producent w dawkowaniu na etykiecie oraz że dodanie większej ilości np. całego może wywołać efekty psychoaktywne.

Hempshoty możecie nabyć w sklepie Palexpres z kodem „przetworyzpalexpres” macie -10% na cały asortyment.

2. Baza na podstawie alkoholu

W przypadku bazy spirytusowej możemy ją otrzymać z konopi przemysłowych lub indyjskich. Najlepiej w tym przypadku użyć marihuany bogatej w thc ze względu na możliwość wykorzystania małej ilości alkoholu która nie wpłynie znacząco na smak naszego drinka. Jednakże jeżeli ktoś chce koniecznie użyć legalnych konopi przemysłowych, np. w celu suplementacji cbd na naszym portalu umieszczony jest przepis na nalewkę „Green Dragon” która za taką bazę może posłużyć.

Jeżeli chcemy przygotować infuzję z konopi indyjskich należy zastosować się do poniższego przepisu:

DEKARBOKSYLACJA: Susz zawijamy w folie aluminiową, rozkładamy równo, niezbyt ciasno w piekarniku, należy pamiętać że temperatury w piekarniku się wahają co spowoduje że proces będzie mniej wydajny, czekamy aż piekarnik osiągnie ustawioną temperaturę i wstawiamy susz na 8 minut w temperaturze 135-140 stopni lub jeżeli nasz piekarnik ma duże wahania temperatur(jak większość piekarników) bezpieczniej będzie przeprowadzić proces w 120 stopniach Celsjusza przez 27 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika zostawiamy susz w folii na około 10 minut na ostygnięcie.

Zalecane proporcję: maksymalnie 7 gram suszu na 100 ml spirytusu.

Krok 1: Zalewamy zdekarboksylowany susz spirytusem tak aby sięgał on ponad poziom suszu i kilka razy energicznie potrząsamy lub mieszamy, następnie przeprowadzamy kąpiel wodną(NIE ROBIMY TEGO NA KUCHENCE GAZOWEJ, SPIRYTUS PARUJE W NIŻSZEJ TEMPERATURZE NIŻ WODA A JEGO OPARY SĄ ŁATWOPALNE), polecamy po prostu wlać wrzątek do większego naczynia tak żeby woda sięgała do tego samego poziomu co susz w naczyniu z nalewką, następnie do tego naczynia z wrzątkiem wkładamy naszą butelkę, miskę, słoik lub garnek z macerującym się wywarem, zostawiamy na 10 minut, po ich minięciu dokładnie mieszany, powtarzamy operację jeszcze 2 razy wymieniając wrzątek w większym garnku.

Krok 5: Przesączmy otrzymany roztwór przez sitko lub gazę.

Krok 6: Zalewamy pozostały susz wodą, w takiej samej proporcji co spirytusem, dokładnie mieszamy.

Krok 7: Ponownie przesączamy i otrzymujemy nalewkę o zawartości około 40-50% procent czystego alkoholu oraz od 100 do 150 mg thc na każdy użyty gram suszu.

Jeżeli użyliśmy 5 gram suszu i 100 ml spirytusu, wyjdzie nam około 200 ml nalewki o zawartości 500-750 mg thc. Standardowa dawka dla edibles wynosi 10 mg thc. Nalewkę można przechowywać w temp. pokojowej bez dostępu światła przez dowolną ilość czasu.

W ten sposób przygotowaną bazę wystarczy dodać w odpowiedniej ilości do dowolnego drinka, smak konopi będzie ledwo wyczuwalny ponieważ wystarczy użyć bardzo małej dawki objętościowej infuzowanej nalewki.

3. Baza na podstawie mleka

W wielu koktailach/drinkach w przepisie mamy mleko, wystarczy zamiast niego użyć odpowiedniej dawki przygotowanego wcześniej mleka konopnego. By je otrzymać z konopi przemysłowych należy zastosować się do przepisu na gorącą czekoladę, omijając dodanie cukru i kakao oraz powtarzając operację początkową wygotowania suszu w wodzie 3-4 krotnie w celu poprawienia jego smaku. Można również użyć skondensowanego mleczka(przepis) co znacznie zmniejszy potrzebną do dodania ilość infuzji.

W przypadku konopi o dużej zawartości thc postępujemy analogicznie do powyżej podlinkowanych przepisów zmniejszając ilość suszu 80-100 krotnie oraz wydłużając czas gotowania do 1,5h.

Przykładowe przepisy na drinki które możemy zmodyfikować o dodanie infuzji znajdziecie na: https://www.mojbar.pl/przepisy-na-drinki/

POWYŻSZY TEKST MA CHARAKTER INFORMACYJNY, NIE MA NIKOGO NA CELU NAMAWIAĆ DO SPOŻYWANIA SUBSTANCJI PSYCHOAKTYWNYCH.

TEKST SKIEROWANY DO UŻYTKOWNIKÓW/PACJENTÓW KTÓRZY POSIADAJĄ ZEZWOLENIE NA PRZETWARZANIE KONOPI WŁÓKNISTYCH LUB MIESZKAJĄ W KRAJU GDZIE PRZETWARZANIE KONOPI INDYJSKICH JEST LEGALNE.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

%d blogerów lubi to: