przepisy (thc+cbd)

Miód infuzowany konopiami

PONIŻSZY TEKST MA CHARAKTER WYŁĄCZNIE INFORMACYJNY, NIE MA NA CELU NAMAWIAĆ NIKOGO DO SPOŻYWANIA SUBSTANCJI PSYCHOAKTYWNYCH.

TEKST SKIEROWANY DO UŻYTKOWNIKÓW/PACJENTÓW KTÓRZY POSIADAJĄ ZEZWOLENIE NA PRZETWARZANIE KONOPI WŁÓKNISTYCH LUB MIESZKAJĄ W KRAJU GDZIE PRZETWARZANIE KONOPI INDYJSKICH JEST LEGALNE. Infuzowany miód ma wiele zalet, pozwala na wygodne dawkowanie, możemy go długo przechowywać. Dodatkowo wykonuję się go stosunkowo szybko, ze względu na dobrą rozpuszczalność kannabinoidów.

Infuzowany miód ma wiele zalet, pozwala na wygodne dawkowanie, możemy go długo przechowywać. Dodatkowo wykonuję się go stosunkowo szybko, ze względu na dobrą rozpuszczalność kannabinoidów.

Zależnie jaki miód chcemy otrzymać używamy odpowiedniego typu konopi(przemysłowe/indyjskie).

W przypadku konopi z wysoką zawartością thc zalecana proporcja to 10 gram na szklankę miodu, co pozwoli otrzymać 250 ml przetworu o zawartości od 1000 mg do nawet 1600 mg thc (zależnie od mocy suszu).

W przypadku konopi przemysłowych można użyć maksymalnie 20-25 gram na szklankę miodu, co pozwoli uzyskać przetwór o zawartości około 525 mg cbd do 1000 mg cbd i 18-32 mg thc(zależnie od suszu).

Linki do legalnego suszu konopi przemysłowych:

  1. Dekarboksylacja(omijamy jeżeli mamy zdekarboksylowany susz)

Dakarboksylacja w piekarniku (szybsza, powoduje straty, w suszu zostanie około 60% naszych kannabinoidów, mniej terpenów)

Pokruszony susz zawijamy w folie aluminiową, rozkładamy równo, niezbyt ciasno w piekarniku, należy pamiętać że temperatury w piekarniku się wahają co spowoduje że proces będzie mniej wydajny, czekamy aż piekarnik osiągnie ustawioną temperaturę i wstawiamy susz na 25 minut w temperaturze 110-115 stopni. Po wyciągnięciu z piekarnika zostawiamy w folii na około 10 minut na ostygnięcie.

CANNABIS CANNABINOID RESEARCH 2016

Dekarboksylacja wodna (wolniejsza, mniejsze straty, w suszu zostanie około 70-80% naszych kannabinoidów)

Umieszczamy pokruszony susz w słoiku i zalewamy wodą tak żeby delikatnie zasłaniała poziom suszu, następnie słoik ten wkładamy do garnka z wrzątkiem(ma on sięgać do tego samego poziomu co woda w słoiku) i zostawiamy na małym ogniu(takim żeby woda w garnku delikatnie wrzała) na 2,5 godziny. W międzyczasie może być potrzebne dolewanie odparowanej wody za równo do słoika jak i garnka. Po upłynięciu czasu przesączamy susz, wodę wylewamy lub pijemy jako herbatę(kannabinoidy nie rozpuszczają się w wodzie), nasz susz jest wilgotny, wyciskamy z niego jak najwięcej wody, nic się nie stanie jeżeli trochę jej zostanie.

2. Rozpuszczenie kannabinoidów w miodzie

Jeżeli użyliśmy konopi przemysłowych, dla lepszego smaku powinniśmy je 2-3 krotnie wygotować w małej ilości wody przez 2-3 minuty.

Zdekarboksylowane konopie umieszczamy w słoiku i zalewamy miodem w określonej na początku optymalnej proporcji. Słoik umieszczamy w kąpieli wodnej w większym naczyniu z wrzątkiem(ma on sięgać do tego samego poziomu co roztwór w słoiku) i zostawiamy na małym ogniu(tak żeby woda delikatnie wrzała) na 45-50 minut.

Następnie odsączamy miód, do osobnego słoika przy pomocy lejka wyłożonego gazą. By uzyskać jak najwięcej miodu gazę możemy wyciskać ale spowoduje to przedostanie się resztek suszu do miodu.

Uważajcie z dawkowaniem miodu, potrzeba go na prawdę mało by osiągnąć oczekiwany efekt, życzymy smacznego leczenia :).

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

%d blogerów lubi to: